
In Limburg wordt jaarlijks slechts 70 000 ton huishoudelijk afval geproduceerd, veel minder dan de capaciteit van de nieuwe oven. Er zou dus een heleboel afval aangevoerd worden uit andere regio's, wat een enorme toename van het vrachtverkeer in onze streek zou betekenen. Studies wijzen bovendien uit dat er nu al een overcapaciteit bestaat voor het verbranden van huishoudelijk afval in de naburige regio's.
Een ander gevolg van een overtollige verbrandingscapaciteit kan het extra verbranden van recycleerbaar materiaal zijn. Om rendabel te zijn moeten de ovens immers draaien en de uitbaters krijgen voor de geproduceerde elektriciteit groenestroomcertificaten, wat op zich al onverantwoord is. Afvalverbranding komt zo in concurrentie met recyclage, en dat kan niet de bedoeling zijn.
De emissies van de oven blijven niet beperkt tot één gemeente, maar strekken zich uit over een groot gebied, en zo ook het extra vrachtverkeer. Dat zal zijn impact hebben op de levenskwaliteit van de omwonenden. Deze oven wordt voorgesteld als een groene maatregel in het kader van Limburg Klimaatneutraal, maar voor de inwoners van onze en naburige gemeenten zal de komst ervan allesbehalve neutraal zijn.
Afvalverbranding is een ouderwets proces, dat zo veel mogelijk vermeden moet worden. Beter is het de samenleving te stimuleren tot consuminderen en de afvalsector maximaal te sturen in de richting van recyclage. Wij volgen dit dossier nauw op.
Wordt vervolgd.
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter